Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΤΑΛΑΤ ΕΠΟΧΗ

Τον τελευταίο καιρό , έχουμε ακούσει από πολλούς αναλυτές , ότι κύριος ο Ταλάτ στηριζόταν από την Άγκυρα και τον κύριο Έρντογαν . Η ανάλυση αυτή αποτυπώνει τη μισή αλήθεια , αφού πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Τουρκία υπάρχουν δύο ισχυρές εξουσίες , αυτή του στρατού η οποία εκφράζεται κυρίως από την ελίτ ,στρατιωτική και επιχειρηματική, και που πολιτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκφράζεται από το κόμμα του κυρίου Μπαικαλ . Από την άλλη , βρίσκεται ο πρωθυπουργός Έρντογαν , ο οποίος αναγνωρίζεται ότι είναι ο σύγχρονος πολιτικός μεταμορφωτής , ο οποίος όμως, με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να φθείρεται ως προς την εικόνα του.
Είναι γεγονός όμως ότι ο εκλεκτός του κυρίου Έρντογαν στις εκλογές των κατεχομένων ήταν ο κύριος Ταλάτ και ο λόγος είναι γιατί έχουν προωθήσει και βελτιώσει την εικόνα του ως του πολιτικού ηγέτη, που θέλει λύση και επανένωση της Κύπρου . Η στάση αυτή , είναι πολύ σημαντική για τους ξένους και τις πρεσβείες, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.
Από την άλλη , στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Ντερβίς Έρογλου βρισκόταν ο Τούρκος πολιτικός ηγέτης και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαικαλ , ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου . Ας μην ξεχνάμε ότι στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η Τουρκία διατηρεί περισσότερες από 40 χιλιάδες στρατεύματα. Όλοι αυτοί οι στρατιωτικοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία του κατεχόμενου τμήματος . Οι 40 χιλιάδες στρατιώτες αποτελούν μια μεγάλη αγοραστική δύναμη για τα δεδομένα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και έτσι συμπεραίνεται ότι είναι λογικό να επηρεάζουν αρκετούς ψηφοφόρους .
Με την εκλογή του Έρογλου η τακτική της Άγκυρας αλλάζει . Η Τουρκική ηγεσία ήδη προετοίμασε το έδαφος για την εξέλιξη αυτή . Η Τουρκία πιθανότατα θα επιβάλει στον Έρογλου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις , με δικές της πάντα προτάσεις ,εντολές , κ.λ.π . Αν οι συνομιλίες δεν πετύχουν , τότε θα επιχειρήσει να παρακάμψει τον Έρογλου και να προχωρήσει στην πρόταση για διεθνή ή πενταμερή διάσκεψη και θα βάλουν στο τραπέζι για λήψη απόφασης οτιδήποτε δεν έχει συζητηθεί, μέχρι τότε . Πιθανότατα γι΄αυτό το λόγο προσπάθησαν όλοι οι ενιαφερόμενοι «μεσολαβητές» να πείσουν τον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια να αποδεχτεί την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με τον κ. Ταλάτ που θα κατέγραφε όλες τις μέχρι τώρα συγκλίσεις. Το ερώτημα είναι , τι ακριβώς αποδέχτηκε η δική μας πλευρά , που ήταν τόσο σημαντικό, για να δώσει την όποια ώθηση στην υποψηφιότητα του κύριου Ταλάτ ;
Οι πρόσφατη έκτακτη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, στις Βρυξέλλες , όπου ζήτησε από τον κύριο Φούλε όπως εργαστεί και πιέσει τη δική μας πλευρά για να αποδεχτούμε τη διεθνή ή πενταμερή διάσκεψη , δεικνύει τις προθέσεις της Τουρκίας να μας ρίξει σε ένα πεδίο, το οποίο θα έχει ως συστατικά στοιχεία την επιδιαιτησία άλλων χωρών και τα στενά χρονοδιαγράμματα . Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή , εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεχτεί την πρόταση για διεθνή διάσκεψη, πιθανόν δεν θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την επιθετική διπλωματία της Τουρκίας, η οποία θα επιχειρήσει να επηρεάσει και δελεάσει τις εμπλεκόμενες χώρες δίδοντας τους ανταλλάγματα ,( αγορές πχ ) εις βάρος των δικαίων του λαού μας , προωθώντας μια κάκιστη και μη λειτουργική λύση, η οποία θα έχει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου .
Το μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι : Η Τουρκία και οι εταίροι της έχουν κάνει την προπαρασκευή για τη λύση που προετοιμάζουν ; Η απάντηση είναι σαφέστατα ναι , αφού η Δαμόκλειος σπάθη του απευθείας εμπορίου , της επιτροπής αποζημιώσεων ,της συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε για τις αερομεταφορές , του ευρωπαικού, κατά τα άλλα, «δικαίωματος» των Τουρκοκυπρίων , να ξεσπιτώνουν πρόσφυγες από τους προσωρινούς τόπους διαμονής τους (μετά από πρόσφατη ψήφιση του σχετικού Νόμου περί Τ/Κ περιουσιών) και κυρίως οι λανθασμένες προτάσεις και τα δώρα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή 50.000 εποίκων , μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση .
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη όπως το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίσει να δώσει ξεκάθαρες γραμμές στην στρατηγική μας. Θα πρέπει τα δύο μεγάλα κόμματα να καταθέσουν επιτέλους και αυτά τις απόψεις τους , με σαφήνεια , έτσι ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι αποδέχονται και τι όχι, σε σχέση με την Διακυβέρνηση – Εδαφικό – Περιουσιακό, Αποχώρηση Στρατευμάτων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Επιβάλλεται όπως παρθεί μια κοινή απόφαση στα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας , των εποίκων αλλά και του διασαφηνισμού των κόκκινων γραμμών της πλευράς μας έτσι ώστε ο Πρόεδρος να χειρίζεται τα θέματα χωρίς να αντιστρατεύεται το γενικό αίσθημα του κυπριακού ελληνισμού και τους πολύχρονους αγώνες τους για ελευθερία ,δικαίωση και επιστροφή.

Λευκωσία 29.04.2010
Σοφοκλής Φυττής

Βουλευτής Κερύνειας
Δημοκρατικό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: