Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η πολύμηνη προεκλογική περίοδος έχει περάσει πια στο παρελθόν. Έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον κόσμο την φράση «μας κούρασαν όλοι »,αφού έγινε πεποίθηση ότι πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες δεν υλοποιούνται.
Η θετική πλευρά της εκλογικής μάχης είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της χώρας έπρεπε να κατέβουν στο λαό και να συζητήσουν αλλά και να αντιληφθούν πιο πολύ τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην καθημερινότητα .
Αναμφίβολα όλοι έχουν τώρα αντιληφθεί περισσότερο ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού είναι αυτή των προσφύγων.
Δεν θα επιχειρήσω να παρουσιάσω μια μηδενιστική κριτική απέναντι στους προηγούμενους Προέδρους γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αναληθές. Η διακυβέρνηση π.χ του Τάσσου Παπαδόπουλου ξεκίνησε ένα πολύ δύσκολο έργο , αυτό της αποκατάστασης της φερεγγυότητας του προσφυγικού κόσμου,όπου τα δείγματα γραφής που άφησε θα πρέπει να είναι για την νέα διακυβέρνηση του τόπου ,το άστρο που οδηγεί στην Βηθλεέμ.
Η σημαντική ενίσχυση π.χ του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και η αναβάθμιση των συνοικισμών είναι δύο κατευθυντήριες επιτεύξεις.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όντας ο ίδιος πρόσφυγας, θα πρέπει να εγκύψει στα προβλήματα μας με ευαισθησία και να υλοποιήσει αυτά που προεκλογικά έχει δεσμευτεί.
Η δική μου παρεμβατική πρόταση αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να υιοθετήσει τα θετικά και εφικτά στοιχεία που είχαν προεκλογικά εξαγγείλει οι άλλοι δύο ανθυποψήφιοι του, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική και ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική.
Η επιτακτικότητα κάποιων μέτρων είναι άμεση αφού θα ενισχύσουμε και θα θωρακίσουμε τους πρόσφυγες από τις ολοένα αυξανόμενες ανατιμήσεις τόσο στον στεγαστικό τομέα όσο και στην αγοραστική τους δύναμη της καθημερινότητας. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει ξανά το μέτρο για τη Χρήση ή Πώληση Συντελεστή Δόμησης από τις κατεχόμενες περιουσίες μας στις ελεύθερες περιοχές.
Όπως όλοι γνωρίζουμε η πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ από ανεφάρμοστες και χωρίς μελέτη δεσμεύσεις και εξαγγελίες. Με γνώμονα αλλά και οροφή τις δεσμεύσεις του απερχόμενου Προέδρου θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αυξήσει την βοήθεια για τα νέα ζευγάρια μέχρι τις 111.000 ευρώ, η οποία θα εφαρμόζεται με την κλιμακωτή μέθοδο.
Είναι ευρέως αποδεχτό ότι η συνεργασία της προηγούμενης πενταετίας έχει επιφέρει σχετική απάμβλυνση των προβλημάτων μας ,αλλά χρειάζονται επειγόντως και άλλα βασικά μέτρα, όπως είναι η λήψη απόφασης για την παροχή ωφελημάτων στα παιδιά προσφύγων εκ μητρογονίας, η οριστική επίλυση του προβλήματος που έχουν όσοι έχτισαν σε τ/κ γη ή το σπίτι τους σε κυβερνητικούς έτυχε να κτιστεί σε τ/κ γη.
Επίσης η αύξηση του επιδόματος ενοικίου, ο διαχωρισμός των οικοπέδων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και η υιοθέτηση της επιδότησης επιτοκίου για επαγγελματικά δάνεια.
Στόχος βέβαια είναι πάντα η πιο άνετη προσωρινότητα των προσφύγων, ενόσω διαρκεί η κατοχή της γης μας και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων ,ένα από τα οποία είναι η ιδιοκτησία γης.

Σοφοκλής Φυττής
Βουλευτής Κερύνειας
Δημοκρατικό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: