Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Μέτρα Καταπολέμησης Της Ακρίβειας

Τον τελευταίο καιρό το κυριότερο πρόβλημα που ανησυχεί τον κόσμο είναι αυτό της συνεχούς αύξησης των τιμών σε ολόκληρο το φάσμα των ειδών τροφίμων, αλλά κυρίως της συνεχούς αύξησης της τιμής του πετρελαίου που πλήττει και αναχαιτίζει την οικονομική ευρωστία των οικονομιών όλων των χωρών του κόσμου, εκτός βέβαια των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

Θα πρέπει, πιστεύω, όλοι μας να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και κυρίως να μην μας διακατέχει πανικός, έτσι ώστε η αγοραστική μας συμπεριφορά να μην οδηγήσει σε παράλυση της οικονομίας, με μέτρα που μπορεί ο λαός να λάβει.

Είναι όμως σωστό να δώσουμε κάποιες κατευθυντήριες εισηγήσεις, που αφορού την συμπεριφορά του κράτους, αλλά και την πλευρά των καταναλωτών, για να ξεφύγουμε από την αυξανόμενη οικονομική αφαίμαξη των πολιτών.

Έτσι εισηγούμαστε όπως το Κράτος :

· Πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων, που να ανακουφίζουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και τα οποία μέτρα να παρέχουν περισσότερη οικονομική αρωγή σ’ αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας .

· Σε περιόδους καλπάζοντος πληθωρισμού το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τους μισθωτούς, αφού είναι η μόνη ομάδα του πληθυσμού που εξασθενεί η αγοραστική τους δύναμη περισσότερο. Η Α.Τ.Α θα πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού. Εδώ να τονίσουμε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους δεν καλύπτουν το ποσοστό του πληθωρισμού.

· Η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αυστηρότερη επίβλεψη του ανταγωνισμού στο τομέα των τροφίμων και των καυσίμων. Να δημοσιοποιούνται π.χ τα ονόματα των εταιρειών που δημιουργούν Καρτέλ στην αγορά και οι ποινές να αυξηθούν για να είναι αποτρεπτικές.

· Να Βελτιωθεί η αγροτική πολιτική και η παροχή φοροαπαλλαγών και ενισχύσεων στην ευαίσθητη τάξη των αγροτών ,που πλήττεται επιπρόσθετα από την τετραετή ήδη ανομβρία.

· Να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιφέρουν μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων και της ενέργειας κατά 20% στα επόμενα χρόνια.

· Να δοθούν σημαντικά κίνητρα, όπως είναι φορολογικές διευκολύνσεις, ακόμα και απαλλαγή, από φορολογία, στις ομάδες πληθυσμού που αξιοποιούν τις πράσινες τεχνολογίες.

Εισηγούμαστε επίσης όπως οι Καταναλωτές :

· Θα πρέπει να καταγγέλλουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας, που υπάρχουν έτσι ώστε να γνωστοποιούνται τα ονόματα των εταιρειών, στην περίπτωση που παρανομούν

· Να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση . Π.χ εάν οι καταναλωτές αντιληφθούν ότι σε κάποια προϊόντα έχει αυξηθεί απότομα η τιμή τους, έστω και αυτοί έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράζουν αλλά , θα πρέπει να καταγγείλουν αυτή την ξαφνική αύξηση γιατί αλλιώς δίνουν συγχωροχάρτι στους άπληστους κερδοσκόπους. Ας σκεφτούν ότι κάποιοι άλλοι συμπολίτες τους δεν μπορούν να τα’ αγοράσουν.

· Ας μην διστάζουν να αγοράζουν νέα προϊόντα των οποίων η τιμή είναι πιο ελκυστική από αυτή συνήθως αγοράζουν.

· Κάποιες αγοραστικές συνήθειες που αποκτήθηκαν από τους καταναλωτές στο παρελθόν , όπως να μην ελέγχουν τις τιμές, θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

· θα πρέπει να ενδυναμωθεί η σχέση και η επικοινωνία με τους Συνδέσμους των Καταναλωτών, για να μπορεί να γνωστοποιεί τα προβλήματα μας στα αρμόδια όργανα.

Τα πιο πάνω μέτρα, που εισηγούμαστε να υιοθετηθούν, τόσο από το Κράτος, όσο και από τους Καταναλωτές , εάν εφαρμοστούν πιστεύω ότι θα μας δώσουν βραχυπρόθεσμα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Έτσι το κράτος θα μπορέσει να εφαρμόσει τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους με επιτυχία και οι οικονομικοί κραδασμοί θα απορροφηθούν, σε μεγάλο βαθμό.

Σοφοκλής Φυττής

Λευκωσία 3 Ιουλίου 2008 Βουλευτής Κερύνειας

Δημοκρατικό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: