Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

20 IOYNIOY, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου ο κόσμος τιμά το κουράγιο μας για τον άδικο ξεριζωμό και την αστείρευτη θέληση μας για επιστροφή.

Η 20η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για να αποτίσει φόρο τιμής στους όπου γης πρόσφυγες , ανεξάρτητα από την ταυτότητα που κατέχει ο καθένας απ’ αυτούς. Είναι π.χ οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι εκδιωχθέντες λόγω πολέμου , οι οικονομικοί πρόσφυγες, οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες κ.α.

Στη Κύπρο παρατηρώ ότι ο ρόλος και ο λόγος των προσφύγων εξακολουθεί να επισκιάζει κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού προβλήματος ,παρόλο ότι η Τουρκία θεωρεί το θέμα των προσφύγων ως κλειστό.

Ας υπενθυμίσουμε όμως έντονα ξανά σε όλους, άρχοντες και αρχομένους, τι σημαίνει προσφυγιά :

Έχετε ζήσει όλη σας τη ζωή ειρηνικά, ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς. Έπειτα, χωρίς προειδοποίηση, τα πάντα αλλάζουν. Συγγενείς και γείτονες που είχατε σε όλη σας τη ζωή ξαφνικά έχουν εξαφανιστεί . Το σπίτι σας καταστρέφεται. Ξεφεύγοντας, πιθανόν από βόμβες και σφαίρες, τρέπεστε σε φυγή, σώζοντας μόνο τη ζωή σας. Έπειτα, αν σταθείτε τυχερός, βρίσκεστε σε έναν ξένο τόπο, μόνος, μπερδεμένος, φτωχός αλλά ασφαλής. Είστε πρόσφυγας. Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα. Αυτό που το διεθνές δίκαιο δεν περιγράφει είναι το τεράστιο θάρρος και η ελπίδα που χαρακτηρίζουν τους περισσότερους πρόσφυγες, όπου και αν βρίσκονται.

Στην Κύπρο το έγκλημα που έχει συντελεστεί από την κατοχική Τουρκία ελπίζουμε να μη συγκαλυφθεί με εύσχημο τρόπο.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί, απ’ όσους μας κυβερνούν διαχρονικά ή μετέχουν στις κυβερνήσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, είναι ότι η πληγή μας δεν θα επουλωθεί ποτέ. Όλοι θεωρούν, πολύ σωστά, με λύση του Κυπριακού και με επιστροφή των προσφύγων ότι ο χρόνος δεν θα γυρίσει πίσω και δεν θα επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν και συνεχίζουν από το 1974.

Σαν εκπρόσωπος του προσφυγικού κόσμου στο Κοινοβούλιο, θέλω να διαβεβαιώσω τους πρόσφυγες ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και θα υπάρχουν μέχρι την επιστροφή. Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και η επιστροφή θα πρέπει να διασφαλιστεί για όλους . Όλοι έχουμε αυτό το στόχο. Ενωμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όπως όλοι οι πρόσφυγες, παγκόσμια αγωνίζονται , ελπίζουν και έχουν στόχους. Έτσι και εμείς στην Κύπρο πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους και να τους μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές.

Λευκωσία 19 Ιουνίου

Σοφοκλής Φυττής

Πρόσφυγας, Βουλευτής Κερύνειας

Δημοκρατικό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: