Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου οι οικονομίες των πάλε ποτέ πανίσχυρων οικονομικά χωρών καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι .
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε με ποιο ακριβώς τρόπο φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού , αλλά και για πιο λόγο η κυπριακή οικονομία έχει τις δικές της αντιστάσεις και ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση αυτή.
Ο παραδοσιακός τρόπος εξασφάλισης κέρδους από τις τράπεζες , είναι η δανειοδότηση και οι καταθέσεις . Αυτά τα δύο πολλές φορές είναι συνυφασμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα, αφού για να μπορεί μια τράπεζα να δώσει δάνεια, θα πρέπει να έχει καταθέσεις, και μάλιστα σε πιο ψηλό επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα, στο εξωτερικό κυρίως, είχε ξεφύγει από τους κανόνες δεοντολογίας και ορθού χειρισμού και κάθε μεγάλη τράπεζα προσπάθησε να αυξήσει τα κέρδη της λόγω ανταγωνισμού, ώστε να βρίσκεται σε θέση ανά πάσα στιγμή να εξαγοράσει κάποια ανταγωνίστρια τράπεζα. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλη ελαστικότητα, ως προς την παροχή δανείων και την ασφάλεια των τραπεζών, με αποτέλεσμα η λήψη δανείου από τους ενδιαφερόμενους να είναι τόσο εύκολη, που ακόμα και οι δέκτες των δανείων αυτών δεν πίστευαν πως κατάφεραν να εξασφαλίσουν τόσο εύκολα δάνειο. Η φερεγγυότητα των δανειοληπτών , ήταν πλέον μια άγνωστη λέξη για τις τράπεζες, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι τις κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική πολιτική των τραπεζών , την καθορίζουν οικονομολόγοι, άριστοι γνώστες του αντικειμένου, τα λεγόμενα “ golden boys “, τα οποία χρυσοπληρώνονται για να χαράξουν τις πολιτικές αυτές.
Όταν οι τραπεζίτες στις Η.Π.Α δειλά, δειλά , άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά τα δάνεια που είχαν παραχωρήσει, ήταν αδύνατο να αποπληρωθούν, προχώρησαν σε μια νέα εφεύρεση , την λεγόμενη τιτλοποίηση των δανείων ( Μετατροπή των δανείων και των δόσεων αποπληρωμής τους σε άλλης μορφής επενδυτικά κεφάλαια, π.χ ομόλογα). Αυτά τα τιτλοποιημένα δάνεια τα πουλούσαν σε άλλες τράπεζες ,για να εξασφαλίσουν οι ίδιες ρευστότητα απ’ αυτές την οποία ρευστότητα μετέτρεπαν σε νέα δάνεια, τα οποία έκαναν τον ίδιο ακριβώς κύκλο.
Στη θεωρία όλοι ήταν κερδισμένοι, οι δανειολήπτες οι οποίοι εξασφάλιζαν τα σπίτια των ονείρων τους και οι τράπεζες οι οποίες εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη - αέρα , αφού στα λογιστικά τους βιβλία φαίνονταν όλα ισολογισμένα , χωρίς κανένα έλλειμμα αλλά επιπρόσθετα παρουσίαζαν και υπερκέρδη.
Στην πραγματικότητα όμως η οικονομική κατάρρευση ήταν πια γεγονός γιατί οι δανειολήπτες δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη μηνιαία δόση που τους αναλογούσε λόγω μη επαρκών εισοδημάτων. Τα αποθεματικά των τραπεζών παρουσίαζαν συνέχεια έλλειψη ρευστότητας και τα “golden boys “ των τραπεζών και των υπεράκτιων οικονομικών οργανισμών, που ήταν συνδεδεμένα μ’ αυτές, συνέχιζαν να συμπεριφέρονται με την προγενέστερη νοοτροπία.
Κανένας μηχανισμός της ελεύθερης οικονομίας δεν μπόρεσε στη συνέχεια να σταματήσει την οικονομική κατρακύλα, η οποία πήρε τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της συνδεσιμότητας των οικονομιών σε όλο τον πλανήτη.
Στην Κύπρο, η οικονομία μας δεν παρουσιάζει φαινόμενα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος , λόγω της σωστής και υγιούς και αρμονικής συνύπαρξης των συντελεστών που απαρτίζουν το οικονομικό σύστημα της χώρας. Το μοντέλο της μικτής οικονομίας, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο προωθεί, δεκαετίες τώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα , έχει θωρακίσει την οικονομία μας και συνάμα έχει καταστεί πρότυπο για πολλές άλλες χώρες, οι οποίες επιζητούν διέξοδο από την κρίση αυτή.
Είναι αδήριτη ανάγκη για τη σύγχρονη οικονομία της Κύπρου να μπορεί να είναι πιο ευέλικτη , μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των ιδεολογικών πολιτικών θέσεων των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου, που αν είχαν καταφέρει να επιβάλουν τα μοντέλα των οικονομικών τους πολιτικών, τώρα η Κύπρος θα βρισκόταν σε πολύ άσχημη οικονομική θέση.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, με την σωστή του οικονομική τοποθέτηση, πιστεύω, ότι συνέβαλε και συμβάλλει διαχρονικά στη σωστή οικονομική θωράκιση και ανάπτυξη του τόπου μας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και την επιβίωση του λαού μας, που ασφαλώς εμπεριέχει και τη φυσική επιβίωση του Ελληνισμού στο νησί μας.

Λευκωσία 23 Μαρτίου 2009

Σοφοκλής Φυττής
Βουλευτής Κερύνειας
Δημοκρατικό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: