Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΚ ΜΗΤΡΟΓΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ?

Είναι γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις, μετά το 1974 , δεν έχουν επιδείξει την απαραίτητη βούληση προς επίλυση του μεγάλου προβλήματος που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα τις πρόσφυγες μάνες και τα παιδιά τους.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί αδήριτη ανάγκη η πραγματική αναγνώριση, από το κράτος , της προσφυγικής ιδιότητας των εκ μητρογονίας προσφύγων . Οι ατέρμονες συζητήσεις και τα διάφορα προσκόμματα που προβάλλουν κατά καιρούς διάφοροι αρμόδιοι και επηρεαζόμενοι , θα πρέπει να σταματήσουν και όλοι να βάλουν το δάκτυλο επί τον τύπο τον ήλω και να δώσουν μια πρακτική λύση, η οποία θα επιλύει όλα τα προβλήματα που προβάλλουν και οι δύο πλευρές (οι προσφύγες και το κράτους). Έχω την εντύπωση ότι εάν παραμείνει το καθεστώς όπως έχει αποφασιστεί πριν από 2-3 χρόνια, δηλαδή να παραχωρείται ένα απλό πιστοποιητικό, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να συρθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στα δικαστήρια. Σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν πολλαπλές συνέπειες για την αξιοπιστία μας ως κράτος, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και την ίση μεταχείριση των πολιτών σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Τα 3 σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με το θέμα και πρέπει να αντιμετωπίσει το κράτος είναι :

1. Ο αριθμός των προσφύγων ο οποίος θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Με αυτή την εξέλιξη δε θα είμαστε αξιόπιστοι στους διεθνείς οργανισμούς όταν σταδιακά πέραν του μισού πληθυσμού θα βρίσκεται κάτω από την προσφυγική ιδιότητα , ενώ τώρα αναφερόμαστε σε ποσοστό μόνο 33%.

Η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος στο θέμα αυτό, είναι να υιοθετηθεί η διάκριση των δύο ομάδων δηλαδή να παραμείνει ο διαχωρισμός μεταξύ των εκ πατρογονίας και αυτών που είναι εκ μητρογονίας, στην παρουσίαση στοιχείων στο εξωτερικό.

Με αυτή την εξέλιξη η Κύπρος θα διατηρήσει την πάγια τακτική της όσον αφορά της προώθηση των δικαιωμάτων των προσφύγων διεθνώς.

2. Το δεύτερο πολύ μεγάλο πρόβλημα αφορά καθαρά την εσωτερική ευρυθμία όσον αφορά τα εκλογικά δικαιώματα των προσφύγων, γιατί ο κάθε πολίτης που αποκτά την προσφυγική ιδιότητα θα πρέπει να εγγράφεται στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής του.

Η άποψη μας είναι ότι μπορεί να γίνει διακανονισμός σε αυτό το θέμα. Μετά από δικές μας έρευνες φαίνεται ότι μπορεί να γίνει διάκριση ως προς την επαρχία που θα ψηφίζουν οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες. Δηλαδή το δικαίωμα ψήφου να προέρχεται μόνο από τον πατέρα και την επαρχία του, όπως γίνεται τώρα. Έτσι δεν θα διαταραχθούν τα εκλογικά ποσοστά των επαρχιών της Κύπρου, που αποδεδειγμένα, όλες οι επαρχίες αυξάνονται εύρυθμα και αναλογικά εδώ και 30 χρόνια.

3. Το τελευταίο, αλλά ίσως το πιο σοβαρό θέμα, που προκύπτει από την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων είναι το δυσβάσταχτο, όπως λέγεται οικονομικό κόστος που θα επωμιστεί το κράτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους , ο αριθμός των εκ μητρογονίας προσφύγων ανέρχεται περίπου στις 52000 (Σεπτέμβρη 2009) . Με δεδομένου τον αριθμό αυτό το Δημοκρατικό κόμμα προτείνει όπως :

- Η κυβέρνηση να παραχωρήσει τα ίδια ωφελήματα (στεγαστικά κ.λ.π) σε όσους αναγνωριστούν ως πρόσφυγες εκ μητρογονίας.

- Να δώσει ένα εφάπαξ ποσό στους δικαιούχους με αναδρομική ισχύ από το 1974. Δηλαδή σε όσους έχουν ήδη στεγαστεί και εκ των υστέρων αναγνωριστούν ως πρόσφυγες εκ μητρογονίας.

Έχω την άποψη ότι η αδικία που υφίστανται από το κράτος οι εκτοπισμένες μητέρες και τα παιδιά τους πρέπει να σταματήσει άμεσα .Το κράτος δε βρίσκεται οικονομικά στην δεκαετία του 70 και 80 με τις τότε τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Τώρα το κράτος μπορεί, και πρέπει να προσέξει περισσότερο τους πρόσφυγες και μάλιστα τους εκ μητρογονίας. Δεν μπορεί από την μια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραδέχεται ότι σε περίπτωση λύσης θα αναγνωριστούν 50 χιλιάδες έποικους ή ακόμα να δαπανούμε ως κράτος τεράστια ποσά σ επιδόματα στους Τουρκοκύπριους (πολλοί από αυτούς διαμένουν και στις κατοικίες μας) και από την άλλη να ζητούμε από τις πρόσφυγες μητέρες να δείχνουν κατανόηση και να πνίγονται στο παράπονο και στα χρέη και εκείνες και τα παιδιά τους. Σημειώνω ότι οι πλείστες πρόσφυγες μανάδες έχασαν ( προσωρινά ελπίζω) τεράστιες περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο και τα παιδιά τους δυστυχώς δεν παίρνουν τίποτε.

Λευκωσία 9 Σεπτεμβρίου 2009

Σοφοκλής Φυττής

Βουλευτής Κερύνειας

Δημοκρατικό Κόμμα

http://sofoklisfyttis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: